آشنایی با کشور قرقیزستان
آشنایی با کشور قرقیزستان
جمعیت : 5،508،626 نفر (پیش بینی 2010)
پایتخت : بیشکک
مساحت : 199،951 کیلو متر مربع
همسایگان : چین ، قزاقستان ، تاجیکستان و ازبکستان
بلندترین نقطه : 7،439 متر
پست ترین نقطه : 132 متر
قرقیزستان کشوریست محصور در خشکی و در آسیای مرکزی . قرقیزستان از جمله کشور های واقع شده در میان سلسله جبال تیان شان است که غالب آنها دارای اراضی شدیدا کوهستانی هستند . قرقیزستان بواسطه چشم انداز های زیبا و تاریخ طولانی کوج نشینی مردمش معروف است . مهمترین شهرهای این کشور بیشکک (پایتت) و اوش است . قرقیزستان همچنین بخاطر برخورد ها و تنش های قومی میان قرقیز ها ، ازبک ها و سایر اقوام کشوری مثال زدنی است . نمونه هایی از تنش های قومی میان اکثریت قرقیز و اقلیت ازبک را طی هفته های گذشته شاهد بودیم که باعث کشته شدن صدها نفر شد . قرقیزستان حتی در دوره تسلط اتحاد شوروی نیز شاهد چنین برخورد های قومی بوده است .
تاریخ قرقیزستان :
تاریخ قرقیزستان به سال 201 قبل از میلاد بازمی گردد ، زمانیکه قزقیزان معتقدند قوم قرقیز از اقوام ترک زاده شدند. در ابتدا قرقیز ها در بخش شمالشرقی کشوری که هم اینک مغولستان نامیده می شود ، زندگی می کردند . بعد ها آنها به جنوب مهاجرت کرده و در اطراف رودخانه ینی سئی در جنوب سیبری سکنی گزیده و از قرن ششم تا هشتم در آنجا زندگی کردند . در قرن دوازدهم ، اسلام دین مسلط در تمام منطقه شد و در قرن سیزدهم قرقیزها با اوج گیری امپراطوری مغول به جنوب مهاجرت کردند .
در قرن های پانزدهم و شانزدهم جمهوری قرقیز شکل گرفته بود و تا قرن نوزدهم به شکل مستقل به حیات خود ادامه داد. در 1876 ، این سرزمین به تصرف امپراطوری روسیه در آمد که باعث برخی از تنش ها و شورش ها شد . در طول تسلط روسیه بسیاری از قرقیزها به چین و افغانستان مهاجرت کردند .
در 1918 اتحاد شوروی در این منطقه برقرار و در 1924 قرقیزستان بخشی از منطقه خودمختار کارا – قرقیز شناخته شد . در 1926 این نام به جمهوری شوروی سوسیالیستی خودمختار قرقیز تغییر یافت و دوباره در سال 1936 به نام جمهوری شوروی سوسیالیستی قرقیزستان (KSSR) و بعنوان بخشی از جمهوری های متحده شوروی به رسمیت شناخته شد .
در دوران تسلط شوروی ، قرقیزستان از نظر اقتصادی و اجتماعی توسعه یافت . در 1924 الفبای جدید عربی به رسمیت شناخته شد که بعد ها در سال 1928 به لاتین و در 1941 به سیرلیک (روسی) تغییر یافت .
در ژرئن 1990 قرقیزستان بواسطه تنش های قومی میان قرقیز ها و ازبک ها در منطقه اوش دچار نا آرامی شد . در همان سال جنبش دموکراتیک قرقیزستان آغاز به فعالیت نمود و در اکتبر 1990 عسگر آقایف رئیس جمهور شد . در 1991 قرقیزستان از اتحاد شوروی جدا شد و در 1993 جمهوری مستقل قرقیز اعلام موجودیت کرد . در طول دهه 1990 و اوایل 2000 کشور دجار بی ثباتی سیاسی شد و انتخابات دموکراتیک و آزاد در آن برگزار نگردید . امروزه نیز هنوز انتخابات تحت تاثیر اختلالات و تنش های قومی میان قرقیز ها و ازبک هاست . طی هفته های اخیر نیز این تنش ها بیشتر شده است .
حکومت در قرقیزستان :
حکومت قرقیزستان به شکل جمهوری و متشکل از یک مجلس است که در بر گیرنده یک شورای عالی است . قوه مجریه نیز شامل یک رئیس دولت و نخست ویر و کابینه می شود . قوه قضائیه مرکب از شورای عالی ، دادگاه قانون اساسی ، دیوان عالی قضایی و دادگاه های محلی است .قرقیزستان به هفت استان دارای ادارات محلی تقسیم شده است .
اقتصاد و کاربری اراضی :
قرقیزستان یک کشور محصور در خشکی و کاملا کوهستانی است . این کشور نسبتا فقیر و اقتصادش بر پایه کشاورزی مستقر است . مهمترین محصولات کشاورزی این کشور عبارتند از توتون ، پنبه ، سبزیجات ، سیب زمینی ، غلات ، میوه ، گوسفند ، بز ، گاو و پشم است . صنایع کوچک موجود در قرقیزستان شامل پارجه بافی فرآوری مواد غذایی ، سیمان ، کفش ، اثاثیه منزل ، موتور های الکتریکی ، طلا و دیگر فلزات می باشد .
جغرافیا و اقلیم قرقیزستان :
توپوگرافی قرقیزستان تحت تاثیر بخش های جنوبی سلسله کوهستان های تیان شان ، شدیدا کوهستانی است . بخش هایی از کشور که در ارتفاعات بالا قرار ندارند شامل دره های عمیق ، فلات های کوهستانی و حوضه های آبگیر می باشند. دره فراغنه در جنوبشرقی کشور وسیعترین این مناطق محسوب می شود . همچنین بیشترین محصولات کشاورزی کشور از این منطقه بدست می آید . اقلیم قرقیزستان در کوهستان ها تحت تاثیر پارانتر های اقلیمی خشک قطبی و در دره فراغنه تحت تاثیر اقلیم نیمه حاره ای است .